نقد و بررسی

دلایل شکرک زدن عسل

دلایل شکرک زدن عسل

شکرک زدن عسل نه تنها دلیل بر تقلبی بودن نیست بلکه بر عکس معرف آن است که عسل کاملاً سالم بوده و توسط زنبور عسل تولید شده است و این بر خلاف تصور غلط در ایران است که عسل شکرک زده را  تقلبی می دانند.

عسل فروش‌ ها و کندوداران اعتقاد دارند که شکرک زدن عسل نشانه‌ ی طبیعی بودن آن است در صورتی که خریداران نظری خلاف آن را دارند و اینگونه استدلال می‌ کنند که اگر عسل، طبیعی باشد شکرک نمی‌ زند.

آیا عسل شکرک زده خوب است؟

آنچه که در اصطلاح (شکرک زدن) می گویند و به خاطر وجود کلمه شکر در ذهن تقلبی بودن عسل را تداعی می کند ، چیزی جز پدیده تبلور (بلور شدن، رُس کردن، کریستالیزاسیون) نیست.

بهتر است از اصطلاح “رُس زدن” و یا “بلور شدن” به جای  “شکرک زدن” برای این فرآیند طبیعی عسل استفاده شود.

چرا عسل شکرک میزند؟

زنبور عسل نوعی از آنزیم دیاستاز به نام انورتاز را نیز به شهد اضافه می کند که این آنزیم به همراه مواد قندی و نشاسته ای که چهار پنجم وزن شهد را تشکیل می دهند عامل اصلی متبلور شدن عسل به شمار می روند.

سرعت این فرآیند مستقیماً به نسبت کربوهیدرات ها یعنی نسبت فروکتوز و گلوکوز وابسته می باشد و نسبت آن مستقیماً به نوع گل و پوشش گیاهی و فصل برداشت عسل در منطقه دارد یعنی متبلور شدن عسل بسته به نوع گل نیز متفاوت است.

به طور مثال عسل پنبه، کلزا، عشقه و آفتاب گردان از جمله عسل هایی هستند که سریع رُس میزنند و طی یک بازه زمانی کمتر از یک ماه بلوری و جامد می شوند در حالی که عسل اقاقیا، قنقال و عسل کنار مدت زمان بیشتری طول می کشد تا این فرآیند بلوری شدن در آن ها آغاز شود.

علت شکرک زدن عسل چیست؟

یکی دیگر از عوامل رُس زدن عسل وجود هسته مرکزی برای تشکیل بلور است، در واقع وجود بلور های ریز گلوکوز یا دانه گرده می تواند به عنوان کانونی برای شروع رُس زدن باشد.

دما نیز یکی دیگر از عوامل تبلور در عسل است به طوری که نگه داری در درجه حرارت ۱۰ درجه سانتیگراد عمل تبلور را تسریع می کند.

دما های پایینتر و بالاتر از ۱۵ درجه تاثیر کمتری روی رُس بستن عسل دارند ، موثرترین دما برای آغاز این فرآیند ۵ تا ۷ درجه سانتیگراد  می باشد.

سخن پایانی

در این مقاله با دلایل شکرک زدن عسل آشنا شدیم. با انتها رسیدن این مطلب ، شما کاربران عزیز می توانید برای مشاهده و خواندن بیشتر مقالات در این زمینه به صفحه مجله خبری مراجعه کنید و اطلاعات خود را در مورد محصولات گیاهی و ارگانیک بالا ببرید.

لطفا اگر نظر یا نکته ای دارید ، در بخش نظرات ثبت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *